Що таке VDS сервер і як він працює?

VDS (Virtual Dedicated Server) - це віртуальний виділений сервер, який дається клієнту цілком з повними адміністративними правами для установки будь-якого програмного забезпечення під свої вимоги.

За функціоналом, віртуальний сервер нічим не відрізняється від фізичного, але не всі можуть дозволити собі придбати сервер, адже це не тільки коштує великих грошей, але і тягне за собою ряд технічних умов. Оренда сервера значно спрощує

Сьогодні зовсім не обов'язково купувати серверне обладнання, це все можна взяти в оренду, наприклад, у провайдера.

Якщо у ваших планах розміщення невеликого веб-сайту, то необов'язково використовувати окремий сервер. Ви можете скористатися загальним хостингом, який набагато дешевше цілого сервера. Однак продуктивність може падати часом через навантаження ваших "сусідів" по хостингу.

Власний виділений сервер необхідний: для повного контролю над операційною системою, для можливості встановлювати довільне програмне забезпечення, мати гарантований рівень продуктивності при першій необхідності.

Для користувача головна відмінність віртуального сервера від фізичного полягає в тому, що він в будь-який момент, практично миттєво може змінити обчислювальні характеристики (зменшити або збільшити число процесорів, збільшити / зменшити розмір оперативної пам'яті, збільшити / зменшити число і розмір дисків).

Окремий виділений сервер дає повний контроль над системою, де ви зможете управляти обліковими записами користувачів, встановлювати потрібний ПО, настройка мережевого інтерфейсу і т.д.

Віртуальний виділений сервер підійде для різних проектів, від невеликих інформаційних сайтів до великих ігрових ресурсів і систем електронної комерції:

  • масштабні веб-проекти, які потребують самостійного налаштування ОС і повний контроль над ПО;
  • проекти, рознесені на кілька сайтів, т. к. ви зможете працювати з будь-якою кількістю доменів;
  • корпоративні ресурси, т. к. ви зможете розмістити будь-яку кількість поштових скриньок і необмежену кількість файлів, незалежно від їх розміру;
  • файлосховищ, т. к. VDS дозволяє завантажити швидко навіть дуже важкий файл.

Новий віртуальний сервер можна швидко створити з шаблону або клонувати з уже працюючого і налагодженого старого. Зараз в хмарах можна придбати послуги самих різних типів і моделей споживання (SaaS, PaaS, IaaS і т.д.).

Виділений віртуальний сервер можна віднести до найбільш універсальної моделі споживання хмарних послуг - IaaS.

На базі своєї віртуальної машини ви зможете побудувати будь-яку інформаційну систему, конфігурувати будь-яку мережу.

Взагалі, що фізичний, що віртуальний сервер дають відмінну можливість будувати універсальні інформаційні системи. Однак віртуальний дозволяє набагато швидше змінювати обчислювальну потужність в обидві сторони.

Також ви зможете швидко створювати на хмарі нові віртуальні сервери і управляти ними, що дозволяє зробити вашу систему досить гнучкою і надійною.