Що таке Wi-Fi 6E?

Чим він відрізняється від WiFi 6?

Зміст.

1. Технологія бездротової передачі даних.
2. Що таке WiFi 6 (802.11 ax) та переваги нового стандарту?
3. Високий ціновий сегмент Роутерів WiFi 6 — це міф і ось чому.
4. Різниця між WiFi 6 та WiFi 6E.
5. Можливості WiFi 6E.
6. Резюме.

Бездротовий доступ до мережі швидкісного Інтернету — це легкість, комфорт та необхідність для користувачів сучасних ноутбуків, PC, телевізорів, смартфонів, планшетів, а також для пристроїв розумного будинку (освітлення, кухонні прилади, системи безпеки, аудіо системи тощо). Нові, сучасні стандарти Wi-Fi впливають на роботу розумних пристроїв з максимальною ефективністю, приносять більше комфорту та задоволення від взаємодії з ними.

Технологія бездротової передачі даних
Wi-Fi
 (Wireless Fidelity, бездротова точність передачі) технологія бездротової передачі даних. Гаджети отримують доступ до Інтернету підключаючись без дротів до маршрутизатора (в якості маршрутизатора може бути Оптичний Термінал з функцією Wi-Fi або Роутер). Зі свого боку маршрутизатор отримує доступ до мережі Інтернет за допомогою виділеної лінії (оптоволоконного кабелю інтернет-провайдера безпосередньо від станції OLT до квартири або будинку Клієнта без проміжних вузлів). Технологія Wi-Fi з'явилася ще наприкінці XX століття, і відтоді її стандарти невпинно вдосконалюються.

 


Доречі, перший формат бездротової передачі даних забезпечував швидкість до 50 Мбіт/сек, а сучасний стандарт 802.11ax (Wi-Fi 6) дозволяє досягати швидкості передачі даних приблизно до 10 Гбіт/сек. Досягнути цієї швидкості можливо за ідеальних умов. Однак, технологія Wi-Fi 6 безперечно має суттєві переваги.

Що таке WiFi 6 (802.11 ax), переваги нового стандарту?
Wi-Fi 6 (802.11 ax) це новітня сертифікація швидкісної, бездротової мережі передачі даних, яка була анонсована ще у вересні 2019 року. 

Бездротова мережа WiFi 6 забезпечує:

1. Високу пропускну здатність — до 10 Гбіт/сек. Доречі, максимальна швидкість передачі даних для пристроїв із WiFi 5 не перевищує 6,7 Гбіт/сек.

 

2. Target Wake Time (заданий час пробудження) дозволяє визначати пристроям коли і як часто вони повинні прокидатися, щоб відправити або прийняти дані. Тобто, це дозволяє точкам доступу з підтримкою 802.11 ax ефективно збільшувати час сну пристрою, тим самим заощадити ресурс батареї. Окрім економії енергії, Target Wake Time дозволяє пристроям узгоджувати та встановлювати певні часові проміжки для доступу до мережі.

 

3. Використання нових частотних діапазонів для розвантаження мереж. Оптичні Термінали ONU з Wi-Fi 6 використовують смуги від 1ГГц до 6 ГГц, що дуже актуально для великих міст із високою щільністю інфраструктури.

 

4. Одночасне функціонування у діапазонах 2,4 ГГц та 5 ГГц. Діапазон 2,4 ГГц має збільшений радіус покриття, цей сигнал краще проходить крізь стіни. Діапазон 5 ГГц забезпечує вищу швидкість. Цей діапазон ідеально підходить для багатоквартирних будинків, де частотний ефір переповнений величезною кількістю пристроїв з діапазоном 2,4 ГГц.

 

5. WPA3 — це новий рівень безпеки! Найновіший протокол безпеки WPA3, надає нові можливості для покращення кібербезпеки в домашніх мережах. Більш надійне шифрування паролів та покращений захист від атак грубої сили поєднуються для захисту домашньої, бездротової мережі. Для Інтернет мереж у громадських приміщеннях або гостьових мережах це особливо важливо, до них щодня підʼєднуються сотні людей.

 

6. OFDMA — технологія, яка дозволяє одночасно передавати дані на декілька пристроїв, зменшуючи затримку та збільшуючи швидкість передачі даних. Кожному пристрою надається окремий канал для передачі даних, що забезпечує більш ефективне використання доступного простору. OFDMA вирішує проблему перенасиченості, дозволяючи одночасно обслуговувати декілька користувачів та ефективніше розподіляти пропускну здатність.

 

Отже, позитивний змін у нової технології достатньо, тому загальний перехід на стандарт 802.11 ax неминучий та бажаний для всіх. Зросте швидкість передачі даних майже на 80%, мережі стануть менш завантаженими та працюватимуть стабільніше.

 

 

Високий ціновий сегмент Роутерів Wi-Fi 6 — це міф і ось чому.

До вашої Уваги — великий вибір Універсальних, Оптичних Терміналів з Wi-Fi з підтримкою сучасних функцій та технологій для завдань будь-якої складності.

 

Існує міф, що новий стандарт Wi-Fi 6 — абсолютно нова технологія, яка ще не адаптована під звичні умови. Наразі, пристроїв з підтримкою Wi-Fi 6 не так багато, до того, вони займають високий ціновий сегмент, але це зовсім не так.

 

Одне з найдоступніших, універсальних рішень з підтримкою Wi-Fi 6 — Оптичний Термінал G-1426-МА. Старий Роутер вже не потрібен. Термінал працює в частотах 2,4 ГГц та 5 ГГц.

Має порти:

1 порт — SC/UPC (Оптичний патч-корд).

4 порти — 1000 Мбіт.

1 порт — POTS (VoIP) для телефонного зв'язку через Інтернет.

2 порти - USB 2.0.

 

Оптичний Термінал G-1426-MA отримав підвищений коефіцієнт посилення антен — 5dB. Вміє працювати в якості маршрутизатора або налаштуватись в режим точки доступу (режим Bridge), якщо необхідно розширити покриття за рахунок додаткового пристрою. Вартість GPON Терміналу G-1426-MA враховуючи доставку та налаштування — 1200 UAH.

 

Попри свою доступність, GPON Термінал якісно зібрано, має зручний веб інтерфейс для налаштувань. Надає змогу побудувати бездротову мережу з підтримкою сучасних технологій будь де, не переплачуючи!

 

 

Різниця між Wi-Fi 6 та Wi-Fi 6E.
Технологія Wi-Fi 6 працює в двох діапазонах: 2,4 ГГц та 5 ГГц а ось стандарт Wi-Fi 6E працює в діапазоні 6 ГГц. Також, Wi-Fi 6 сумісна  із попередніми стандартами Wi-Fi, в той час як Wi-Fi 6E — несумісна.

Отже, Wi-Fi 6E це «блискавична, бездротова передача даних у діапазоні 6 ГГц» з розширеним спектром, що забезпечує більш швидкий та надійний бездротовий зв’язок для сумісних пристроїв та застосунків.

 

6 ГГц — це нова смуга частот в діапазоні від 5,925 до 7,125 ГГц, що забезпечує до 1200 МГц додаткового спектру. На відміну від існуючих діапазонів, де канали наразі переповнені обмеженим спектром, смуга 6 ГГц існує без перешкод.

 

Можливості WiFi 6E

1. Мінімізація перевантажень за допомогою Greenfield Spectrum.
На відміну від переповнених діапазонів 2,4 ГГц та 5 ГГц, широко відкритий спектр 6 ГГц зайнятий тільки ефективними з'єднаннями WiFi 6E, що усуває проблеми, викликані великою кількістю пристроїв в бездротових мережах. Канали в діапазоні 6 ГГц не перетинаються один з одним, що значно знижує перевантаження мережі.

2. Більш широкі смуги для більшої швидкості.
Wi-Fi 6E дає можливість використовувати 7 додаткових каналів 160 МГц, які одночасно передають набагато більше даних на максимально можливих швидкостях. Це означає, що користувачі зможуть насолоджуватися фільмами 8K, геймінгом, AR/VR та завантажувати великі файли без буферизації.

3. Підвищена ємність з великим спектром.
WiFi 6E пропонує до 1,2 ГГц додаткового спектра, задовольняючи потреби постійно зростаючого використання вай-фай. Це доповнення в спектрі + 1,2 ГГц значно збільшує пропускну здатність, кількість з'єднань для обміну даними та знижує перевантаження.

 

 

Резюме.

Перехід на шосте покоління Wi-Fi неминучий, тому що стандарт Wi-Fi 6/6Е значно перевершує попередній по більшості параметрів. Висока пропускна здатність, заощадження енерго ресурсу, підвищена безпека, підключення більшості пристроїв до мережі без затримок та навантаження мережі — першочергові показники покращення стандарту.