Що таке VoIP?

В продовження нашої попередньої статті про SIP-телефонію, хотілося б детально розповісти вам, що таке VoIP.

VoIP (Voice over IP) - це передача голосу, звуку і відеозображення через мережі, що працюють по інтернет-протоколу IP. Спочатку термін VoIP застосовували для внутрішньокорпоративних дзвінків, але тепер він став синонімом SIP-телефонії.

VoIP використовується для голосового спілкування через інтернет, внутрішні локальні мережі LAN і глобальні мережі WAN.


Як працює VoIP?

VoIP кодує повідомлення голосової пошти й розділяє на окремі пакети даних, які через інтернет відправляються окремо до адресата. Адресат приймає пакети і VoIP за допомогою кодека декодує їх і перетворює у звичайний аудіозвук.

VoIP не потребує встановлення стійкої лінії зв'язку між двома абонентами для того, що б вони могли поговорити. Пакети можуть йти через Інтернет абсолютно різними маршрутами. Головне щоб вони доходили до кінцевої мети.

Організація телефонного зв'язку за допомогою VoIP на багато дешевше, ніж звичайна телефонія. Завдяки VoIP підприємства можуть використовувати одні і ті ж мережі для голосового телефонного зв'язку і для Інтернету.


Які є стандарти і протоколи VoIP?

Зазвичай кінцеві пристрої SIP-телефонії використовують кодеки Міжнародного телекомунікаційного союзу ITU (International Telecommunication Union). G.711 для незжатих пакетів і G.729 для стислих.

Стиснення може погіршити якість голосового зв'язку, зате воно значно знижує вимоги до пропускної здатності мережі.

Як тільки голос трансформується в набір пакетів в пакет по IP, він зазвичай передається з використанням транспортного протоколу реального часу (RTP) або його зашифровані варіанти - безпечного транспортного протоколу реального часу. Протокол ініціалізації сеансу (SIP) найчастіше використовується для відправки сигналів про необхідність створення, обслуговування і завершення викликів.

Все VoIP-телефони діляться на два основних типи: SIP-телефони і софтфони.

SIP-телефон виглядають як звичайний провідний телефон з трубкою, клавіатурою для набору номера і LCD-дисплеєм. Насправді це спеціалізований комп'ютер для SIP-телефонії.

Софтфон - це спеціальна програма для зв'язку по IP-телефонії, яка встановлюється на звичайний комп'ютер, підключений до інтернету. Її ще називають SIP-клієнтом. Інтерфейс такої програма часто виглядає як телефон з клавіатурою для набору номера і дисплеєм.