Безпека домашньої мережі

Безпека домашньої мережі - це набагато більше, ніж встановлення пароля для домашнього Wi-Fi. Члени вашої родини дивляться свої улюблені шоу на Smart TV, купують різні товари в інтернеті, грають в мережеві ігри і/або працюють вдома. При цьому всі види важливих даних - ідентифікаційні дані, паролі, адреси, особисті фотографії і тд. - постійно підключені до інтернету через домашню мережу.

Хоча ви, можливо, чули про такі поняття, як "фішинг" та "шкідливе програмне забезпечення", які хакери та віруси використовують, щоб замаскувати себе та отримати доступ до вашої домашньої мережі для крадіжки приватної інформації або знищення ваших даних. Але чи справді ви знаєте, що це таке і як з цим боротися? Безпека домашньої мережі - це фундаментальна основа для захисту вашої родини від загроз з боку зловмисників.

Як убезпечити свій роутер
Зазвичай домашня мережа починається від роутера та декількох підключених гаджетів. Роутер керує передачею даних між домашньою мережею та інтернетом. Ваш бездротовий роутер може бути незрозумілим гаджетом порівняно з ігровою консоллю, смарт-телевізором, смартфоном або планшетом, але він є найважливішим захисником від шкідливих зовнішніх атак. Ви можете внести кілька змін, якщо хочете, щоб він був краще
захищений від хакерів чи зловмисних програм:

• встановіть унікальний пароль для вашого облікового запису адміністратора Wi-Fi та роутера
Не залишайте свій роутер з паролями Wi-Fi та адміністратора, встановленими за замовчуванням. Хакери постійно намагаються прорватися на пристрої, використовуючи ці загальновідомі облікові дані. Також корисно регулярно змінювати пароль.

• постійно оновлюйте прошивку
У якості основного коду управління, який вбудований в мережевий пристрій, прошивка роутера встановлює базовий стандарт безпеки для вашої домашньої мережі та визначає, які пристрої можуть і не можуть до неї підключитися. Патчі безпеки та виправлення помилок будуть вставлені в останню прошивку для відновлення нещодавно виявлених вразливих місць мережі. Маршрутизатор з автоматичними оновленнями - найкращий варіант, але вам потрібно переконатися, що ви їх включили.

• створіть гостьову мережу
У багатьох людей час від часу з’являться гості і надати їм доступ до Wi-Fi мережі – це просте та природнє рішення, але хто знає, хто чи що може потрапити у вашу мережу з гостьовими пристроями? Найкраще рішення цієї проблеми - налаштування гостьової мережі, припускаючи, що ваш Wi-Fi роутер підтримує цю функцію. Гостьова мережа достатньо ізольована від домашньої локальної мережі, відвідувачі отримують доступ до інтернету без можливості потрапити у ваші приватні дані. Ви навіть можете зробити крок далі, приховавши домашній Wi-Fi SSID, підключивши до вашої домашньої мережі лише надійні пристрої та періодично перевіряючи наявність нових підключених пристроїв, щоб запобігти несанкціонованому доступу.

• вимкнути функції WPS та UPnP
Деякі маршрутизатори Wi-Fi мають кнопку сполучення або кнопку WPS, щоб полегшити з'єднання, оскільки вам не потрібно вводити пароль, щоб додати нові пристрої до своєї мережі. Однак, хоча це зручно, цей варіант також можна використовувати для отримання доступу до вашої домашньої мережі.

Ще одною проблемою може стати UPnP (Universal Plug and Play), призначений для полегшення підключення пристроїв без складної конфігурації - таких як маршрутизатори та смарт-телевізори. Але деякі шкідливі програми спрямовані на UPnP, щоб отримати доступ до вашої домашньої мережі.

• оберіть роутер з WPA3
Для покращення безпеки вашої домашньої мережі вже зроблено багато роботи. Зараз майже всі домашні роутери використовують технології Wi-Fi Protected Access (WPA-PSK/WPA2-PSK) для шифрування Wi-Fi, щоб захистити ваші паролі, коли ви користуєтесь ними в інтернеті WPA3 - це останній протокол безпеки Wi-Fi, запроваджений WiFi Alliance, і він забезпечує більш безпечне шифрування паролем та покращений захист від мережевих атак методом підбору. Якщо ваш домашній маршрутизатор не підтримує WPA3, попередній стандарт WPA2-AES все ще досить надійний. Однак вам варто подумати про заміну маршрутизатора, якщо він підтримує лише застарілий протокол WEP (Wired Equivalent Privacy).

• використовуйте роутер з управлінням через додаток
Останнім часом виробники маршрутизаторів розробляють більш складні програми для управління домашньою мережею та відмовляються від проблемних інтерфейсів веб-браузера. Спеціальний додаток для маршрутизатора з функціями захисту постійно контролює безпеку вашої мережі та інформує вас про речі, на які слід звернути увагу, надсилаючи повідомлення на смартфон або планшет у будь-який час, коли трапляється інцидент. Це дозволяє легко відслідковувати усі звернення до ваших пристроїв і дозволяє вам керувати мережевим доступом через смартфон.

• блокуйте нездоровий контент для вашої родини
Повністю обладнаний домашній роутер з батьківським контролем може блокувати нездоровий та шкідливий вміст відповідно до професійної бібліотеки фільтрів виробника. Ви також маєте право обмежувати доступ своїх дітей до URL-адрес із певними ключовими словами чи програмами з віковим рейтингом.

• захистіть свої пристрої IoT
Розумні домашні камери можуть забезпечити більше спокою, коли ви знаходитесь далеко від дому, але вам не потрібно, щоб незнайомці отримували доступ до ваших пристроїв і слідкували за вашою родиною. Як правило, пристрої IoT виявляють численні вразливості, стикаючись із зовнішніми вторгненнями. Тому важливо забезпечити ваші пристрої IoT додатковим захистом. Маршрутизатор високого класу зі службою захисту пристроїв IoT може бути недешевим, але це корисна інвестиція, якщо ви прагнете комфорту без шкоди для безпеки домашньої мережі.