Різновиди серверів

У продовження наших попередніх постів, ми б хотіли більш детально розповісти вам про різновиди серверів.

Всі ж пам'ятають, що сервер це такий собі великий комп'ютер, який забезпечує працездатність різних програм, а також зберігає великий обсяг інформації?

Звичайно, ж, багато хто вважає основним призначенням обробку та зберігання інформації, але не варто випускати з уваги, що сервер - це також:

  • контроль і розмежування доступу користувачів до ресурсів компанії;
  • захищений простір для обміну файлами;
  • управління базою даних;
  • безпеку і конфіденційність корпоративної інформації;
  • створення виділеного доступу для віддаленої роботи співробітників;

Сервер не просто потужний комп'ютер з величезними обсягами оперативної пам'яті, але і пристрій, який здатний керувати кількома видами обладнання одночасно, структурувати і автоматизувати бізнес-процеси.

Які є види серверів?

Сервера можна класифікувати за параметрами, габаритам, потужністю, масштабованістю, а також надійністю:

  1. Сервер бази даних - необхідний в разі, якщо компанії потрібен окремий обчислювальний ресурс під час підготовки та обробки інформації.
  2. Сервер робочої групи - програмний комплекс, який може бути обладнано одним процесором. Такий сервер підходить для невеликих компаній і організацій, адже обладнання можна розмістити прямо в офісі, без виділення спеціального приміщення під серверну.
  3. Контролер домену - такий сервер забезпечує централізоване управління файлами і мережевими ресурсами.
  4. Проксі-сервер - забезпечує безпечну роботу в інтернеті на всіх комп'ютерах компанії. Єдині вимоги - висока продуктивність і відмовостійкість, оскільки антивірусні та інші подібні програми займають системні ресурси.
  5. Термінальний сервер - забезпечує віддалений доступ співробітникам компанії, об'єднання філій компанії, а також надає безпечну і надійну зв'язку.
  6. Веб-сервер - організовує роботу додатків або сайтів компанії, де необхідно обробляти великий потік інформації. Даний сервер підвищує відмовостійкість, присікає спроби злому і атаки вірусів.
  7. Сервер електронної пошти - безпечно обробляє інформацію, дозволяє централізовано керувати внутрішнім листуванням і зовнішньою кореспонденцією. Перевага в регулюванні потоку спаму і збереження даних.

Вище ми перерахували основні різновиди серверів, але також існують офісні сервери, які мають класифікації за рівнями:

  • Workgroup (для робочих груп)
  • Department (для департаментів)
  • Enterprise (для підприємств)

Чи потрібен сервер підприємству? Безсумнівно! Сервер принесе вигоду навіть невеликому підприємству. Допоможе організувати віддалене підключення до робочої мережі з різних акаунтів, розмежує права доступу співробітників, спростить резервне копіювання і підвищить безпеку інформації, дозволить зберігати великі обсяги даних.