Що таке медіаконвертер і для чого він потрібен?

Медіаконвертер - це спеціалізований пристрій, що дозволяє зробити якісне розширення мереж інформаційного типу.

Основне призначення медіаконвертера - це передача сигналу з одного фізичного середовища поширення в інше.

Хочу приділити увагу на те, що з кожним роком, медіаконвертер є все більш актуальним, бо з його допомогою можна під'єднати канал зв'язку оптичного типу до активного обладнання в тому випадку, якщо воно розроблялося спочатку для командної роботи з кабелем з мідними провідниками.

Найчастіше медіаконвертери стоять між оптичним волокном і мідною крученою парою і перетворять оптичний сигнал в електричний та назад. Зазвичай їх використовують для підключення локальної мережі Ethernet, побудованої на мідних проводах, до оптоволоконної мережі провайдерів інтернету. До медіаконвертеру можна під'єднати і звичайний комп'ютер.

Відповідно у медіаконвертера повинні бути як мінімум два порти: один - для оптичного кабелю, другий - стандартний роз'єм P8C8 для кручений мідної пари. Найчастіше є один порт для оптики і кілька портів для міді.

Найважливіша характеристика медіаконвертера - це швидкість передачі сигналу. Переважна більшість бюджетних моделей мають швидкість передач до 100 Мбіт / с. Ті, користувачі, яким такій швидкості недостатньо, повинні встановлювати більш дорогі медіаконвертери, що підтримують інтерфейс GE зі швидкістю передачі до 1 Гбіт / с.

Як правильно вибрати медіаконвертер?

По-перше, за швидкістю передачі сигналу.

По-друге, по максимальній довжині передачі даних по оптоволокну. Оптоволокно на багато ефективніше міді, коли мова йде про передачу сигналу на великі відстані, однак і у нього є свої межі. Максимальна довжина передачі даних визначається типом медіаконвертера.

По-третє, за типом і кількістю портів.

По-четверте, за напругою електроживлення.

І, нарешті, за ціною. Чим більше максимальна довжина передачі, тим дорожче медіаконвертер.